Investicijski fondovi, novac i dionice.Ulaganja u investicijske fondove i dionice nisu privilegij bogatih. Poznato je da čak i najveći bogataši mogu lako završiti bez ičega ako više troše nego što zarađuju. To isto pravilo vrijedi za svih, pa vam na ovoj stranici osim osobnih stavova o ulaganjima predstavljamo i Internet portale na kojima možete dobiti potrebne informacije o različitim mogućnostima pametnog investiranja svog teško zarađenog novca. Nijednu informaciju navedenu na ovoj stranici koju čitate nije napisao financijski stručnjak pa ih ne promatrajte kao činjenice nego kao potencijalno korisne smjernice koje ćete kasnije provjeriti na specijaliziranim portalima ili kod svog financijskog savjetnika.

Racionalnim financijskim ponašanjem sami izabiremo hoćemo li biti u skupini onih koji bankama plaćaju kamate na dugove ili s druge strane: u skupini koja povećava svoju imovinu koristeći moć kamatnog računa u svoju korist. Međutim, uvijek postoje iznimke od pravila, pa tako i krediti nisu uvijek loši. Npr., unatoč činjenici da nas rate za otplatu stana u konačnici koštaju kao vrijednost dva stana, stambeni krediti su relativno povoljni. Neki financijski savjetnici sugeriraju kako je isplativije uzeti stambeni kredit sa što duljim rokom otplate jer na taj način nam više novca ostaje za investiranje. Naime, pretpostavka je da umjesto plaćanjem stana u gotovini ili s kratkoročnim kreditom, taj novac namijenjen za stan možemo uložiti u fond i u roku 20 godina toliko zaraditi da nam otplata 2 stana neće biti nikakav problem. Obično se u takvom kontekstu spominje i inflacija zbog koje bi nam nakon 20-30 godina rata otplate bila znatno manja nego što izgleda, dok vrijednosti stanova obično čak i rastu s vremenom. Međutim, upravo je posljednja ekonomska kriza pokazala da to nije sigurno. Došlo je do velikog pada cijena nekretnina u SAD-u. Taj pad cijena je doveo do hipotekarne krize koja je pokrenula globalnu financijsku krizu. Posljedica je pad vrijednosti fondova, iz čega možemo zaključiti da se ne isplati baš sve što imamo ulagati u razne fondove i banke.

 Prije dostizanja razine bogatstva na kojoj se živi isključivo od kamata, dividendi i fondovskih prinosa, najvažniji izvor zarade velikoj većini građana ostaje posao. Stoga preporučujemo da što prije istražite mogućnosti zapošljavanja na nekom boljem i unosnijem radnom mjestu. Naime, zarada na početku karijere je daleko vrijednija po svom investicijskom potencijalu od zarade u kasnijim godinama života. Sigurno ste već negdje pročitali da svega par tisuća kuna investiranih u 20-im godinama života mogu nakon par desetljeća stvoriti bezbrižnog milijunaša, dok osoba koja s ulaganjima počne tek nekoliko godina kasnije mora uložiti puno veću svotu novca kako bi prije penzije dostigla istu razinu financijske slobode. Naravno, kao što je spomenuto na kraju prethodnog odlomka, ipak je bolje živjeti danas, trošiti koliko trebamo, a za štednje i investicije odvajati samo viškove.

Mnogi odbacuju mogućnost bilo kakve štednje i radije izabiru živjeti sad odmah rastrošno i punim plućima, čak i na kredit. Misle da se u roku par desetljeća svašta može promijeniti i da je velika šansa sloma burzi, a onda i propasti novca investiranog u fondove. Da investicije zaista ne idu uvijek uzlazno možete vidjeti na prikazu višegodišnjeg kretanja američkog industrijskog indexa DOW JONES, našeg CROBEX-a i drugih. Mogućnost velikih gubitaka uvijek postoji, ali uza sve to, niti na relativno kratak rok od nekoliko mjeseci ili godina se ne isplati živjeti na dug. Iznimke su u periodima velikih inflacija i burzovnih kriza, ali danas se banke i svi ostali osiguravaju na način da prvo izgubimo mi koji stvaramo, pa tek onda oni koji samo obrću naš novac. Ciljano kratkoročnim i riskantnim ulaganjima možete vrlo lako izgubiti velik dio uloženog novca, ali uz pravilnu raspodjelu ulaganja i to se može izbjeći. Ovakav odlomak se uvijek mora navesti jer riskantno investiranje ima zajedničkih elemenata s klađenjem, pa je dobrodošla određena doza opreza. Evo što nam aforizmi ili kratke mudrosti mogu jezgrovito reći o temama vezanim uz uspjeh, zadovoljstvo i novac:

 

“Ne planirati, znači planirati neuspjeh”
B. Franklin

"Ako posao doživljavate kao patnju,

a novac koji od njega dobivate vam kupuje zadovoljstvo

 onda tratite velik dio svog života."
Viktor Emil Frankl

 

"Postoje dva načina na koje možete pristupiti svom materijalnom životu:

smanjiti svoje želje ili povećati svoje prihode."

 

"Nikad se ne kladi na više nego si spreman izgubiti."


Jedna od glavnih prednosti investicijskih fondova u odnosu na oročenu štednju je u tome što možete u roku 2-3 dana povući novac iz fonda bez gubitaka - pod uvjetom da ste novac držali u fondu dulje od 2 godine koliko je obično navedeno u ugovoru za dioničke fondove. Ako niste čekali onda su propisane izlazne naknade koje obično iznose oko 2-3%. Sve te podatke o ulaznim, upravljačkim i izlaznim naknadama obavezno proučite prije ulaganja u pojedini fond s obzirom da se ne radi o zanemarivim postotcima. Tijekom 2008. u Hrvatskoj su jedino novčani fondovi imali pozitivan prinos (4-6%). Zapravo takvi money fondovi služe za poništavanje inflacije, jer njihovi prinosi su tek nešto viši od inflacijskih gubitaka. U svakom slučaju, bolje je držati novac u novčanom fondu nego u stanu ili na tekućem računu gdje novac s protokom vremena samo propada. Detaljnije o tome kako konkretno ulagati pročitajte na stranici najbolja strategija ulaganja.

Hrportfolio.com - detaljne informacije i dnevni pokazatelji kretanja vrijednosti hrvatskih otvorenih investicijskih fondova.

ZSE - Zagrebačka burza, sve informacije o dionicama, aktualni podaci.

Seebiz.eu/hr - poslovni portal za područje bivše Jugoslavije. Sve burze na jednom mjestu, te vijesti o fondovima.

Mojnovac.com - financijski portal

Liderpress.hr - poslovni tjednik

Poslovni.hr - poslovni dnevnik


HNB tečajna lista - popodne (od približno13:40) je prikazan tečaj za sutrašnji dan.

Tečajne liste - kuna, eur, dolar, nafta, zlato, iz sata u sat.

Kalkulator za izračun neto i bruto iznosa plaće - na portalu Moj Posao


Za razliku od ulaganja u otvorene investicijske fondove, kad ulažete u dobrovoljni mirovinski fond imate porezne olakšice. No, s tim novcem uloženim u mirovinski fond ne možete slobodno raspolagati nego morate prvo doživjeti godine potrebne za odlazak u mirovinu i onda svaki mjesec dobivati dio po dio. U slučaju smrti taj novac je naslijedan (3. stup). Stoga, zbog poreznih olakšica i naslijedstva dobro je dio viška novca staviti i u mirovinski fond, ali ne sve što imate jer i mirovinski fondovi često propadaju. Često - dovoljno je jednom u svakoj generaciji pa da svi sve izgubimo, svi osim bankara i brokera koji nam uvaljuju pristupnice za njihove fondove.

Životna osiguranja su dodatni izvor sigurnosti, ali ne financijske nego sigurnosti u slučaju ozlijeda, bolesti i smrti. Životno osiguranje treba služiti za takvu sigurnost i dobro ga je imati, ali za zaradu i financijsku slobodu daleko su isplativiji otvoreni investicijski fondovi.  Ukoliko imate znanja i vremena za osobno praćene dioničkog tržišta onda je od svega potencijalno najisplativije / najriskantnije ulaganje u dionice.


Pravi pokazatelj inteligencije je kada u životu donosite prave odluke. No, inteligencija nije presudan faktor u tome koliko će netko zarađivati, pa nijedan IQ test ne može savršeno predvidjeti budući financijski uspjeh pojedinca. Tijekom života svoju fluidnu inteligenciju investiramo u različite vještine i znanja tako da samo rijetki imaju kristaliziranu inteligenciju vezanu uz financije, a ostali su svoju pamet investirali i razvili uz npr. sport, glazbu, govorništvo, socijalne odnose... Zbog toga korelacije kvocijenta inteligencije i financijskog bogatstva nisu visoke. Mada te povezanosti nisu kauzalno visoke, one su ipak značajne. Za financijski uspjeh važnije je znanje, a često i sreća.

 

Investicijski fondovi - najbolja strategija ulaganja - dionice - stambena štednja - kamate na štednju - posao© 2006-11 Info Zadar - Net imenik - Disclaimer - Webmaster: