Horoskop


Wikipedija: "horoskop je simbolički prikaz međuodnosa prirodnih principa na izvjesnom mjestu u trenutku nečijeg rođenja koji je u skladu s međuodnosom tih istih prirodnih zakona u svijesti pojedinca."

 

Astrologija - učenje koje se bavi pretpostavljenim povezanostima između pozicija planeta i trenutka nečijeg rođenja sa pojedinčevim karakterom, razvojem, karijerom, brakom i općom životnom poviješću. Astrologija daje opise osobina ličnosti vezane uz znakove zodijaka, planete, te druge značajke horoskopa. Međutim, te pretpostavljene povezanosti s osobinama ličnosti su se pokazale netočnima. Brojna su istraživanja provedena za provjere istinitosti horoskopa, a jedino što se pokazalo istinito je slijedeće: horoskop djeluje na ljude koji vjeruju u astrologiju zato što nakon pročitanog horoskopa prilagode svoje ponašanje kako bi bilo u skladu s onim što im je horoskop "predvidio". Kad smo suočeni s nečim što percipiramo da je van naše kontrole onda nadu i snagu pronalazimo u praznovjerju. Počinjemo se oslanjati na razne autoritete, a to su često lažni autoriteti stvoreni metodom koju je dobro sažeo Goebels: laž koja se dovoljno puta ponovi postaje istina. Detaljnije: valjanost horoskopaPredstavljamo neke od najpoznatijih portala na kojima se nalaze horoskopi.

 

Net.hr horoskop - uvijek sadrži vrlo mudro izabrane rečenice, dovoljno općenite da bi se mogle primijeniti na svih. Stoga, mogu imati jak motivacijski učinak na osobe koje vjeruju u horoskope. Uvedena je nova rubrika pitajte astrologa u kojoj će na pitanja odgovarati iskusni astrolozi. Također, možete pročitati i zanimljiv uvod u astrologiju.

 

Astrolook - portal koji nudi dnevni, tjedni.. pa i dvotjedni ljubavni horoskop. Također obiluje korisnim životnim savjetima primjenjivim na svih tako da se svatko može prepoznati u horoskopu za svoj znak ili neki drugi. Autorica je "diplomirala školsku psihologiju - pedagogiju", vjerojatno u Beogradu. Svoja znanja iz znanstvene psihologije pokušava povezati s astrologijom bez referiranja na istraživanja koja bi potvrdila hipotetske povezanosti tipova ličnosti sa horoskopskim znakovima. Ako zanemarimo ta kvaziznanstvena povezivanja horoskopa i psihologije, portal Astrolook je jedan od kvalitetnijih u pružanju savjeta i usmjeravanju ljudi na neke aspekte života o kojima inače ne bi razmišljali ili ne bi imali hrabrosti nešto poduzeti sve dok u horoskopu ne pročitaju da će imati sreće. Dakle, i horoskopi mogu imati heurističku vrijednost, bez obzira što se radi o dokazanom praznovjerju. Slično kao kineski kolačići sreće u kojima su razne mudrosti, aforizmi, šaljive izreke, a ponekad i proricanja. Praznovjerja se mogu promatrati kao obrambeni mehanizam, pa možda je i bolje onima koji vjeruju u horoskope nego skepticima koji nemaju takve zaštite od realnosti.Točnost horoskopa

Astro sajtovi navode istraživanja Goklena i drugih (tekstovi na stranicama Objave i Astrokrug) koja dijelom idu u prilog određenih astro postavki o utjecajima planeta na dan rođenja, ali ne i tradicionalnih horoskopa kakve čitate po novinama i raznim Net portalima.

Međutim, postoje brojna znanstvena istraživanja koja su pokazala da datumi rođenja, natalne karte i ostali astrološki faktori nemaju nikakve veze sa stvarnim osobinama ljudi, njihovim zanimanjima, šansama uspjeha u braku s ne/kompatibilnim horoskopskim znakovima i slično. Detaljnije na stranici istraživanja horoskopa.


Horoskop testovi - zabavni testovi vezani uz tematiku horoskopa.

Za kraj, pogledajte kako sudbinu proriče tarot majstor: vidoviti Milan

Zabava i razonoda > Horoskopi na portalu BiH Link© 2009-12 Info Zadar - Net imenik (recepti, fondovi) - Disclaimer - Webmaster: