DioniceOvaj vodič kroz ulaganje u dionice najbolje je započeti upozorenjem da nikad ne kupujete dionice ako niste spremni izgubiti novac koji investirate. Na dionicama se može puno profitirati, ali i izgubiti. Obično je rizik za oba smjera podjednak, ako kupujete dionice na kojima je moguća visoka zarada, obično je visok i rizik gubitka. Također, ako nemate vremena za proučavanje dionica, investirati u dionice možete i putem ulaganja u dioničke fondove. Detaljnije o upravljanju osobnim financijama pročitajte na stranici investicijski fondovi, novac i dionice.

Dionice se kupuju preko brokera, nakon sklapanja ugovora. Naloge za kupnju i prodaju dionica možete slati i putem interneta, uz provizije koje su danas znatno niže nego prije par godina. Zbog toga je trgovanje dionicama postalo pristupačno većem broju građana. Npr., uz minimalnu naknadu od 10kn ili 0,3% vrijednosti transakcije, optimalna količina novca za kupoprodaju dionica je od 3333kn. Postoje i brokeri koji  ne uzimaju minimalnu naknadu, pa je isplativo kupovati i vrlo male količine dionica u vrijednosti od svega desetak kuna.

Slično kao kod investiranja u fondove, najbolja strategija ulaganja je ona koja umanjuje rizike, diverzifikacijom portfelja na način da investirate u više različitih dionica. Također, kupnja dionica bi trebala biti postupna i kontinuirana, iz mjeseca u mjesec ili svakih nekoliko mjeseci, ovisno o osobnim mogućnostima. Pored ulaganja u dionice, važno je dio novca koji možete mjesečno odvojiti za ulaganja spremiti na sigurna mjesta, a to su: oročena štednja, stambena štednja, životno osiguranje i novčani fondovi.

Strategija kupnje dionica ovisi o tome koliko ste skloni riziku. Nije preporučljivo sav novac investirati u rizične dionice, ali ako se nadate većem dobitku, potrebno je prihvatiti određeni rizik. Obično se dionice HT-R-A i ATGR-R-A ubrajaju među manje rizične. Mnogi izabiru takve dionice za najveći dio svog portfelja. Manji dio raspoloživog novca namijenjen rizičnim ulaganjima dobro je rasporediti u nekoliko dionica od kojih očekujemo viši porast u razdoblju od slijedećih par mjeseci ili godina. Neke od njih će možda imati velik pad, neke velik rast vrijednosti, što bi trebalo dati dobar prosjek ako ste imali sreće i izabrali više dobrih, a manje loših.

Firme koje godinama redovito isplaćuju dividendu u pravilu su sigurnije za ulaganje. Dividenda je dio dobiti koji se isplaćuje vlasnicima dionica. Neka dionička društva ne isplaćuju dividendu zato što sav zarađeni novac investiraju u daljnji razvoj poslovanja. Isplata velike dividende može biti na štetu razvoja firme, ali u većini slučajeva isplata dividende je dobar pokazatelj da je tvrtka kvalitetna i profitabilna. Datumi isplata i visine dividendi za pojedine dionice navedeni su na stranici http://zse.hr/default.aspx?id=32264. Dio podataka o isplati dividendi je i na stranici mojedionice.com

 

Web portali na kojima možete naći korisne informacije o dionicama:

ZSE.hr Live trgovanje - aktualne vrijednosti dionica na Zagrebačkoj burzi, službena stranica

Investa.hr/grafovi - usporedni grafički pregled kretanja vrijednosti hrvatskih dionica i fondova

Poslovni.hr ZSE - za većinu dionica dostupni su grafovi na kojima su točkama istaknute vijesti vezane uz dotičnu dionicu

Hrportfolio.com Dionice - pregledan tabelarni prikaz vrijednosti dionica na Zagrebačkoj burzi

Business.hr - aktualne vijesti s burze

Svijet-dionica.net - tehnička analiza, pokušaji predviđanja smjera kretanja vrijednosti dionica, ključnih razina na kojima se mijenja smjer.

Google Finance: Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq - tri glavna dionička indeksa u SAD-u.

Finance.yahoo.com NIKKEI 225 - japanski dionički indeks

Finance.yahoo.com DAX 30 - njemački blue chip dionički index

Popularne vijesti o dionicama - stranica na kojoj možete vidjeti što korisnici Facebooka preporučuju u posljednje vrijeme.

 

Hrvatski dionički indeks CROBEX često prati svjetske promjene u vrijednostima dionica. Dan prije možete vidjeti kako je protekla trgovina u SAD-u, pa Japanu, a istovremeno kao i kod nas odvija se trgovina dionicama u ostatku Europe.

 

Ulaganje u strane dionice je moguće, ali brokeri uzimaju relativno visoke naknade za investiranje u strane dionice. Zbog toga je jednostavnije kupovati udjele u investicijskim fondovima koji ulažu u strane dionice. S obzirom da se diverzifikacijom portfelja umanjuju rizici., možete dio novca uložiti u neki globalni investicijski fond (i/ili BRIC, US, EU), a drugi dio u hrvatske dionice.

 

Investiranje u dionice bi trebalo biti dugoročno, na više godina ili desetljeća. Nakon što vrijednost dionica poraste na neku zadovoljavajuću razinu postupno ih prodajte i novac potrošite na životne potrebe, edukacije, pokretanje nekog posla i sl. Pretjerivanje sa štednjom i ulaganjem nema smisla, jer dugoročno nitko neće biti živ i uživati u svom tom ušteđenom i oplođenom novcu. Ako ste u starijoj dobi, potrebno je smanjiti rizike i prebaciti veći dio novca iz dionica u sigurnije oblike investiranja ili jednostavno u klasičnu štednju. Jedan od sigurnih i isplativih oblika štednje je i stambena štednja koja se ne mora koristiti za kupnju ili adaptaciju stana.

 

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju dionica. Autor posjeduje ili je posjedovao manju količinu dionica HT, ERNT, ATGR, KNZM, LURA, VIRO, JDGT, BLJE, PODR, KRAS, KNZM, ULPL, ATPL, JDPL, ADPL, KOEI, KODT, DLKV, VDKT i INGR (-R-A). Nijednu informaciju navedenu na ovoj stranici koju čitate nije napisao financijski stručnjak pa ih ne promatrajte kao činjenice nego kao potencijalno korisne smjernice koje ćete sami provjeriti koristeći druge izvore i vlastiti razum.

 

Investicijski fondovi - najbolja strategija ulaganja - dionice - stambena štednja - kamate na štednju - posao© 2006-12 Info Zadar - Net imenik - Disclaimer - Webmaster: